Sådan vasker du dit cashmere tøj

Noget af det mest fantastiske ved cashmere er, at det kan bruges mange gange, før det skal vaskes. Ofte vil det være nok at hænge din cashmere trøje eller sæt ud til luftning en dags tid, så det bliver blæst godt igennem. Det er med til at forlænge levetiden på dit cashmere tøj, når du springer en tøjvask eller to over.

Selvom cashmere er god til at tilpasse sig din kropstemperatur, så du hverken sveder eller fryser, kan det dog komme til at lugte af røg, madlavning og parfume – og det kan også få pletter, der kræver en vask af tøjet. Og her er det vigtigt, at du vasker dit cashmere tøj på den rigtige måde, så du kan blive ved med at nyde det bløde tøj år efter år.

Hvad skal du undgå, når du vasker cashmere tøj?

Før vi guider dig til den bedste måde at vaske dit cashmere tøj på, er der nogle ting, vi anbefaler, du holder dig helt fra. Cashmere er en luksus uld, der ikke kradser, men er både smukt og komfortabelt – så længe det bliver vasket på den rigtige måde.

Det første, du bør undgå, når du vasker dit cashmere tøj, er almindeligt vaskemiddel og skyllemiddel. Det primære formål med skyllemiddel er at blødgøre tøjet, men da cashmere tøj er naturligt blødt og lækkert at have på, er skyllemiddel helt unødvendigt. Omvendt kan skyllemiddel i værste fald ødelægge de fine fibre i ulden, ligesom vaskemiddel, der ikke er beregnet til uld, kan have enzymer, der ødelægger stoffet i dit cashmere tøj. Du bør heller aldrig tørre dit cashmere tøj i tørretumbleren. Varmen og de mange omdrejninger kan både ødelægge dit cashmere tøj og skrumpe tøjet, så det ikke længere passer.

Du kan vaske cashmere tøj i vaskemaskinen

Overordnet set er der to måder at vaske sit cashmere tøj på: i vaskemaskinen eller i hånden. Vi anbefaler at du vasker dit cashmere i vaskemaskine på uldprogram på maks 30 grader og maks 800 omdrejninger. Vælger du vaskemaskine, kan du dog ikke smide det i tromlen sammen med dine jeans eller sengetøj. Cashmere er en uldtype, der ikke kan holde til høje temperaturer og mange omdrejninger, og derfor er det vigtigt at skåne dine cashmere bluser og bukser mest muligt, og gerne vaske i en vaskepose i tilpasset størrelse til produktet.

Det gør du ved at bruge maskinens uldprogram og bruge vaskemiddel, der er særligt udviklet til uldvask. Fordelen ved at vaske cashmere tøj i vaskemaskine er, at du er sikker på, at vandet ikke bliver for varmt, og du kommer ikke til at vride tøjet ud af form.

Vasker du i stedet dit cashmere tøj i hånden, er det også her vigtigt ikke at bruge for varmt vand. Brug ikke vand, der er varmere end 30 grader – hverken når du vasker eller skyller tøjet. Her skal du også bruge vaskemiddel, der er særligt beregnet til uldvask, så du er sikker på, at al sæben bliver opløst og stadig har en effekt ved lave temperaturer. Lad ikke dit cashmere tøj lægge i blød i for lang tid – helst kun et par minutter.

Bliv ved med at skylle dit cashmere tøj i lunken vand, indtil al sæben er skyllet ud, og skyllevandet er klart. Dit cashmere tøj vil være ret vådt, når du er færdig med at vaske det, men det er vigtigt, at du ikke vrider tøjet. I stedet skal du klemme vandet ud ved forsigtigt at trykke på tøjet, så du ikke hiver eller strækker stoffet.

Brug et håndklæde til at tørre cashmere tøj

Vådt cashmere tøj er ret fleksibelt – og derfor skal du ikke hænge dit cashmere tøj op på bøjler, når det skal tørre efter vask. Du kan risikere at hive tøjet ud af form og skabe buler i tøjet, hvor bøjlerne presser. Den bedste måde at tørre dit cashmere tøj på er i stedet at lægge det fladt på et tørt håndklæde.

Skip en tøjvask ved at dampe cashmere tøj

Har du hverken tid til eller mulighed for at vaske dit cashmere tøj eller hænge det ud til luftning, kan du dampe tøjet i stedet. Damp har nemlig på samme måde som frisk luft en opfriskende effekt på uldtøj, og varm damp kan slå bakterier ihjel. Det er altså både en måde at få dårlig lugt ud af tøjet, og det slider mindre på dit cashmere tøj end en reel vask.

Du kan eksempelvis bruge en tøjdamper, hvor du kan være meget præcis og hurtig. Her skal du huske at dampe fra oven og arbejde dig ned. En anden måde at dampe dit cashmere tøj på er at hænge det ud på et fugtigt badeværelse – eksempelvis i forbindelse med et bad. Så får du naturlig varm damp fra badet, uden at vandet går til spilde.

Cashmere tøj kan holde flere generationer

Det, vi har beskrevet herover, er den mest skånsomme måde at vaske og tørre dit cashmere tøj på, og det er med til at forlænge levetiden på din favoritbluse eller cashmere sæt. Ved at undgå de mange omdrejninger i maskinen og tørretumbler slider du nemlig mindre på tøjet, og ulden får lov til at beholde sin struktur og blødhed. Vores mission er at skabe tidløst tøj, der kan gå i arv i flere generationer – og det er du godt på vej til at få, hvis du vasker dit tøj på denne måde.

Vi anbefaler desuden, at du opbevarer dit cashmere tøj i tøjskabet eller skuffer uden at hænge det på bøjler. På den måde holder tøjet sin form og facon, og du får flest mulige år med dit cashmere tøj. Du kan læse meget mere om, hvordan du opbevarer dit cashmere tøj bedst muligt på vores side, og har du spørgsmål, hjælper vi meget gerne med at svare på dem.